Haber

Karadağ’da siyasi krize yol açan “meclis kararı”na karşı gösteriler sürüyor

Karadağ’da parlamento tarafından önerilen ve “cumhurbaşkanının hükümet kurma yetkilerini kısıtlamayı” amaçlayan bir başka yasa karşıtı gösteri düzenlenerek ülkede siyasi krize neden oldu.

Başkent Podgorica’da bir grup söz konusu düzenlemeyi protesto etti.

Karadağ Parlamentosu önünde göstericiler, “Karadağ size vermeyeceğiz”, “Başka çare yok, seçime gidiyoruz” ve “Bunun için buradayız” yazılı pankartlar açarak “erken seçim” talebinde bulundu. Karadağ ve AB de”.

Göstericilerin ortasında bulunan gazeteci Tanja Paviceviç, “Başkalarının yararına ülkemizin yıkımına, kanunsuzluğuna ve yıkımına maruz kalıyoruz.” dedi. söz konusu.

Paviceviç, “(Karadağ Başbakanı) Dritan Abazoviç ve diğer (Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar) Vucic hizmetkarlarına ‘Açık Balkan’ yerine ‘açık Avrupa’yı ve ‘Sırp dünyası’ yerine sadece ‘dünyayı’ seçtiğimizi söylüyoruz.” dedi. dedi.

Karadağ Sosyalist Demokrat Partisi’nin milletvekili Jevto Erakoviç, “Bu sadece siyasi bir mücadele değil. Bu aynı zamanda Karadağ’ın hayatta kalma mücadelesidir” dedi. terimini kullandı.

Organizatörler ise 20 bin göstericinin parlamento önünde bir meydana geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç maddeyi imzaladı

Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç “yetkilerini kısıtlayan” yasayı önce meclise geri gönderdi, ancak yasayı 16 Aralık’ta imzaladığını duyurdu.

Djukanoviç, hükümeti kurmak için istişare yapmayacağını ve meclisin birilerinin atamasını üstleneceğini belirterek, söz konusu düzenlemenin Karadağ Anayasasını değiştirmek anlamına geldiğine dikkat çekti.

Djukanoviç, “İlk kez imzalamadım ama mecliste ikinci kez oylanan yasayı imzalamaya karar verdim. Kabul edenler anayasaya aykırı düzenlemenin sorumluluğunu üstlensin” dedi. konuşmuştu.

Bu arada söz konusu yasal düzenleme birçok uluslararası kuruluş tarafından tepkiyle karşılandı.

Karadağ’da siyasi kriz

Karadağ’da Dritan Abazoviç liderliğindeki hükümetin 20 Ağustos’ta güvenoyu alamaması üzerine başlayan yeni hükümet kurma süreci siyasi krize dönüştü.

Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porphyria ile ülkedeki Sırp Kilisesi’ne “resmi statü” vermek için imzalanan “temel anlaşma” ile tartışma yaratan Abazoviç liderliğindeki hükümet, Karadağ Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucunda düştü.

Ülkedeki Sırp yanlısı partiler yeni hükümeti kurması için Miodrag Lekiç’in adını Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç’e iletirken, Djukanoviç gerekli koşulları yerine getirmediği için hükümeti kurma görevini Lekiç’e vermeyi reddetti.

Djukanoviç erken genel seçim talebinde bulundu ve bunun 2023’ün başında olabileceğini açıkladı.??????

Ülkede siyasi krize yol açan gelişmelerin ardından gösteriler yapıldı, aktivistler meclis binasına şişe ve taş attı, polis biber gazıyla müdahale etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu