Kartepe’de Afet Sonrası Korku ve Travmayla Başa Çıkma Semineri
Kahramanmaraş’ın Kartepe Belediyesi’nde 11 ili etkileyen deprem sonrası meydana gelen “Afet Sonrası Korku ve Travmayla Başa Çıkma” konulu seminer düzenlendi.
Yüzyılın afeti Kahramanmaraş’ta 11 ilimizi etkileyen deprem sonrası insanların yaşadığı afet/deprem kaygısına ilişkin Kartepe Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından belediye binasında seminer verildi.
“DENEYİMLERİN AĞIRLIĞINI HİSSEDMEK NORMALDİR”
Medar Hastanesi iş birliğiyle düzenlenen seminerde Klinik Psikolog Nida Koyun, “Travmatik bir olaydan sonra beynin bu durumla baş etme çabası sonucunda bazı ruhsal tepkiler yaşanıyor. Deprem sonrası görülen zihinsel yansımalar, çok endişe, çaresizlik, şok, duygularınızı hissedememe, tepkisizlik ve ağlayamama, üzüntü, isteksizlik, gerginlik, huzursuzluk, çabuk öfkelenme, konsantre olamama, depremi tekrar tekrar yaşama, olumsuz gelecekle ilgili düşünceler, yanlış hissetmek, uyku ve iştah sorunları, insanlarla konuşmaktan kaçınmak, sürekli sosyal medyadan haberleri takip etmek istemek” dedi.
SÖYLEMEKTEN KAÇINMAYIN
Koyun, “Depremden sonra hızlı nefes alma, düzensiz kalp atışı, nefes almada güçlük, el ve ayaklarda titreme, mide bulantısı, baş dönmesi gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumlar normaldir. Durumu sakinleştirmeye çalışmak için sakinleştirici nesnelere başvurmak doğru değildir. Böyle bir durumda sizi dinleyecek, anlayacak ve destek olacak yakınlarınıza anlatmaktan çekinmeyin.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı